vineri, 10 iunie 2011

Declaratia ministrului Apararii Nationale

DECLARAŢIE DE PRESĂ
pe tema revizuirii pensiilor militare în Ministerul Apărării Naţionale
9 iunie 2011


Bună ziua,

Am venit astăzi în faţa dumneavoastră pentru a face câteva precizări referitoare la procesul de revizuire a pensiilor militare în Ministerul Apărării Naţionale.
Vă informez că Ministerul Apărării Naţionale a definitivat, la 1 iunie, procesul de revizuire a celor 76.885 de pensii ale cadrelor militare care au ieşit la pensie din armată, proces care se derulează în baza prevederilor Legii nr. 119/2010 şi a Ordonanţei de Urgenţă nr. 1/2011. Datele la care mă refer îi vizează strict pe pensionarii cadre militare care au lucrat în Ministerul Apărării Naţionale.
Fac precizarea că deciziile de revizuire se vor emite în intervalul 1 noiembrie - 31 decembrie 2011, astfel încât la 1 ianuarie 2012, toţi pensionarii militari să primească pensiile revizuite. 
De asemenea, OUG nr. 1/2011 prevede foarte clar termenele în care se efectuează regularizările şi primirea inclusiv a drepturilor retroactiv. Vă asigur că toate termenele vor fi respectate.
Aşadar, la data de 1 iunie 2011, erau în evidenţă 77.078 pensionari şi beneficiari de indemnizaţii ai MApN. Din cei  77.078 pensionari, un număr de 193 au fost exceptaţi de la revizuirea pensiilor – este vorba despre magistraţi militari şi de persoanele beneficiare de pensii de invaliditate şi de urmaş, acordate în condiţiile art. 21 şi 24 din Legea nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare. 
Astăzi putem să dăm o veste bună pensionarilor militari şi putem demonstra cu cifre şi date concrete faptul că angajamentul pe care mi l-am asumat a fost dus la bun sfârşit.
După cum spuneam, au fost procesate şi revizuite 76.885 pensii, activitatea fiind una extrem de complexă.
Aşa cum am susţinut de fiecare dată, nicio pensie militară mai mică de 3.000 de lei, în condiţiile unei cariere complete, nu a fost diminuată. Mai mult, în urma revizuirii, absolut toate aceste pensii au crescut.
Pentru 96% dintre pensionarii cu o carieră incompletă, care primeau o pensie de până la 3000 de lei, pensiile au crescut, de asemenea.
În plus şi pentru 85% dintre pensionarii  cu o carieră militară completă şi cu o pensie de peste 3.000 de lei, pensiile au crescut. Desigur, există şi cazuri în care pensiile îşi păstrează cuantumul după revizuire.
Prin urmare, pornind de la aceste date, astăzi putem spune că 90,2% din totalul pensiilor revizuite au crescut, fie că vorbim despre militarii în rezervă cu o carieră militară completă sau de cei cu o carieră militară incompletă. Este vorba de date precise, calculate pe baza veniturilor realizate de pensionarii militari, în perioada în care au fost cadre active.
Pensionarii militari au la dispoziţie, în continuare, numărul de telefon ce poate fi apelat gratuit din reţeaua Romtelecom, de luni până vineri, de la ora 8.00 la 20.00. Numărul de telefon este 0800 808 880, avem specialişti de la Direcţia financiară a MApN, care răspund tuturor întrebărilor referitoare la procesul de revizuire a pensiilor. Până astăzi au fost înregistrate aproximativ 42.000 de apeluri telefonice.
La această linie TELVERDE, camarazii noştri rezervişti pot afla toate detaliile despre propriul dosar de pensionare şi informaţii despre cuantumul pensiei rezultat în urma revizuirii.
Cifrele arată foarte clar că procesul de revizuire a fost în favoarea majorităţii covârşitoare a pensionarilor.
Sigur, mi-aş fi dorit ca toate pensiile să crească în urma revizuirii.
Totuşi, pensiile înregistrează scăderi în urma revizuirii pentru mai putin de 10% dintre pensionari.
Trebuie spus că toţi cei care au ieşit anticipat la pensie, în condiţiile Ordonanţei de Urgenţă nr. 7/1998, cu completările şi modificările ulterioare, au beneficiat, pe bună dreptate, la momentul pensionării de plăţi compensatorii, precum şi de alte ajutoare prevăzute de legislaţia privind salarizarea personalului militar.
Ei au primit pensia anticipată aferentă şi au avut posibilitatea de a practica în continuare alte profesii, ieşind din armată mai devreme. Trebuie avut în vedere şi acest aspect.
Mai trebuie să ştiţi că şi în cazul celor care au ieşit anticipat la pensie din armată şi apoi au lucrat în alte sectoare ca angajaţi civili, perioadele lucrate după trecerea în rezervă se iau în calcul la revizuirea pensiei şi, cu siguranţă, vor rezulta creşteri ale cuantumului pensiei faţă de nivelul din luna decembrie 2010.
Acest element a fost introdus prin Hotărârea Guvernului nr. 257/2011 pentru aprobarea Normelor de aplicare a prevederilor Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.
Pentru a li se lua în calcul aceste perioade lucrate, pensionarii militari trebuie să trimită, la Casa de pensii sectorială a M.Ap.N., adeverinţele de venit pentru determinarea stagiilor de cotizare ca angajaţi civili, eliberate de casele de pensii teritoriale şi cărţile de muncă în original, din care să rezulte salariul realizat şi faptul că au fost virate la buget contribuţiile de asigurări sociale.
Vă reamintesc faptul că Armata a fost prima instituţie a statului care a făcut reforme reale şi care s-a adaptat noilor exigenţe militare şi economice.
Faptul că peste 90% din totalul pensiilor militare au crescut în urma revizuirii arată că statul român ştie să aprecieze rolul celor care au jurat să-şi apere ţara chiar cu preţul vieţii.
Şi la nivelul celorlalte instituţii din sistemul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, situaţia este asemănătoare, în sensul că marea majoritate a pensiilor cresc la finalul procesului de revizuire.
Pentru mine este o onoare faptul că am reuşit să determin această reaşezare pe baze corecte a pensiilor militare. Este o onoare că am reuşit să fiu aproape de camarazii mei, atunci când aceştia au avut nevoie de ajutor.
Şi, nu în ultimul rând, mă bucur să văd că opinia publică înţelege, acceptă şi recunoaşte meritele militarilor şi ale Armatei Române, dar şi ale poliţiştilor, jandarmilor şi ale tuturor militarilor din sistemul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională.
Acesta a fost, de fapt, şi obiectivul demersurilor mele, iniţiate în primăvara anului trecut, în Parlamentul României. Am făcut tot posibilul să apăr drepturile pensionarilor militari din întregul sistem.
Am vrut să aduc problemele militarilor şi ale Armatei în dezbatere publică şi să obţin sprijinul opiniei publice pentru această categorie socio-profesională aparte.
Ei bine, sunt mândru că am reuşit să fac acest lucru şi că, alături de colegii mei, am respectat angajamentul asumat.
Înainte de a încheia, aş dori să mai fac câteva precizări.
În urmă cu un an, am fost primul care a semnalat, inclusiv în Parlamentul României, faptul că, în forma proiectului de lege propusă iniţial, absolut toate pensiile militare ar fi scăzut cu procente situate între 19 şi 69%, nu numai pentru personalul în rezervă, ci şi pentru cadrele active care ar fi urmat să iasă la pensie în baza legii privind sistemul unitar de pensii publice.
Am spus că mă preocupă problemele pensionarilor militari din sistemul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, militari, poliţişti şi jandarmi, oameni care şi-au slujit Ţara cu onoare şi demnitate şi pe care avem datoria să îi respectăm pentru riscurile şi privaţiunile pe care şi  le-au asumat. Pentru un militar, apărarea interesului naţional şi a semenilor săi este mai presus decât propria viaţă. Militarul este la datorie zi şi noapte, în slujba ţării. Misiunea sa implică dificultăţi, riscuri şi privaţiuni care nu au termen de comparaţie cu alte domenii de activitate.
Militarii români au un contract cu ţara încheiat sub jurământ în faţa lui Dumnezeu. Ei onorează acest contract chiar cu preţul vieţii, aşa cum au făcut eroii noştri de-a lungul istoriei, inclusiv în ultimii ani, în teatrele de operaţii din Irak şi Afganistan.
Contribuţia lor se măsoară nu în bani, ci în libertatea de care se bucură copiii noştri, în demnitatea acestei ţări şi în respectul de care România se bucură în faţa aliaţilor. De aceea, ei merită mult.
Nu m-am limitat la a trage semnale de alarmă, pentru că asta poate face oricine. Sunt ministrul apărării, sunt militar în rezervă şi ştiu că o analiză corectă este doar primul pas în rezolvarea unei probleme.
Obiectivul pe care mi l-am asumat a fost şi este protejarea militarilor, a poliţiştilor, a jandarmilor care sunt astăzi la pensie. Prin urmare, am acţionat în mod concret pentru împlinirea acestui obiectiv.
În lunile aprilie şi mai 2010, toată presa din România a scris, şi vă rog să verificaţi acest lucru, că ministrul Oprea se opune proiectului de lege din domeniul pensiilor iniţiat de Guvern.
Evident, s-a încercat, de fapt, inducerea unui conflict la nivel politic. Însă astăzi puteţi vedea că am avut dreptate şi că am avut o poziţie corectă.
Nu am fost împotriva cuiva din Guvern, ci dimpotrivă, am găsit înţelegerea şi sprijinul primului-ministru Emil Boc pentru apărarea drepturilor militarilor în rezervă în ceea ce priveşte pensiile acestora.
Mi-am pus atunci în joc mandatul de ministru al apărării naţionale. Am fost consecvent în găsirea celor mai bune soluţii pentru cadrele militare în rezervă, dar şi pentru cele în activitate, astfel încât cuantumul pensiilor să reflecte în mod echitabil importanţa muncii lor.
Am făcut acest lucru deoarece cred cu tărie - cu tot respectul pentru celelalte categorii socio-profesionale - că militarii sunt singurii care îşi asumă riscuri şi responsabilităţi enorme şi singurii care îşi leagă viaţa, prin jurământ, de apărarea ţării. 
Tocmai de aceea am făcut tot posibilul ca militarii să primească, în societatea noastră, aprecierea care li se cuvine.
Şi nu vorbesc doar de pensionarii Armatei, ci de toţi cei care au lucrat şi lucrează în domeniul apărării, ordinii publice şi siguranţei naţionale.
În toată această perioadă am avut sprijinul preşedintelui României, domnul Traian Băsescu, Comandantul Forţelor Armate şi îi mulţumesc încă o dată pentru faptul că a fost alături de militari şi a susţinut aceste demersuri legitime, inclusiv prin impulsionarea elaborării Ordonanţei de Urgenţă nr. 1/2011, în deplin respect pentru pensionarii militari, astfel încât procesul de revizuire să se desfăşoare în condiţii normale.
Niciodată nu voi fi împotriva celor care se bat pentru drepturile militarilor. Am spus întotdeauna: suntem de aceeaşi parte a baricadei, atâta vreme cât sunt respectate tradiţiile şi valorile militare româneşti.
Am constatat, cu regret, că au existat şi există acţiuni ale unei anumite părţi a clasei politice, care a avut abordări populiste faţă de subiectul revizuirii pensiilor militarilor. Pensionarii militari au fost induşi în eroare şi atraşi într-o luptă care nu era a lor şi nici măcar în interesul lor. Am convingerea că rezultatul revizuirii a demonstrat încă o dată cine este cu adevărat aproape de militari şi cine îi foloseşte în interes politic.
Nu vreau să dau lecţii colegilor mei din Opoziţie care au stat cu mâinile în sân şi au comentat de peste gard. Dar nu pot să nu constat, cu amărăciune chiar, că nu este deloc uşor să faci reformele pe care alţii, de atâţia ani, le-au tot amânat din interese mărunte, iar acum, în loc să le susţină, mai mult încearcă să le blocheze.   
S-au vehiculat informaţii false, s-au spus minciuni şi vreau să folosesc acest moment pentru a le demonta.
De exemplu, au spus unii că prin revizuirea pensiilor au fost confiscate gradele militare sau că a fost anulat statutul de militar în rezervă. Total greşit!
Vreau să ştiţi că deciziile de revizuire au înscrise pe ele gradul militar pe care l-a avut pensionarul la data trecerii în rezervă, acest grad figurând şi pe cuponul mandat-plată a pensiilor. Niciodată până acum, nici înainte de 1989, pe acest formular nu figura gradul militar.
Acum gradul militar este înscris acolo, aşa cum spuneam.
Aceasta a fost o temă falsă indusă în dezbaterea publică de către persoane care probează, dacă mai era nevoie, câtă credibilitate au.
Mai mult decât atât, am dispus structurii de specialitate să actualizeze evidenţa rezerviştilor, astfel încât pe cuponul mandat-plată a pensiei să se regăsească ultimul grad obţinut de pensionarul militar, inclusiv după trecerea în rezervă.
O altă teză falsă vehiculată adesea, a fost aceea privind presupusa aliniere a soldelor militarilor activi români la cele ale militarilor din alte ţări NATO, insinuând prin aceasta o aşa-zisă decuplare a nivelului pensiilor de cel al soldelor cadrelor active. Nimic mai fals.
Nu există niciun mecanism sau aranjament la nivelul Alianţei, prin care unui stat să îi fie impus un anume plafon al soldelor, fiecare ţară având propria legislaţie în domeniul salarizării.
În mod categoric, aşa cum mă lupt pentru drepturile militarilor rezervişti, am ca preocupare îmbunătăţirea statutului militarilor activi şi voi continua să mă bat, în sensul bun al cuvântului, atât în Guvern cât şi în Parlament, pentru drepturile acestor oameni excepţionali din Armata Română şi din celelalte instituţii ale statului cu atribuţii pe linia ordinii publice şi a siguranţei naţionale.
Aţi văzut că, în urma procesului de revizuire, ne-am respectat angajamentul luat faţă de pensionari. Nicio pensie militară mai mică de 3.000 de lei, a pensionarilor cu carieră militară completă, nu a fost diminuată în urma revizuirii, ci toate au crescut, la fel cum s-a întâmplat şi cu peste 90% din totalul pensiilor militare.
Mai mult, tot acest proces de revizuire este, aşa cum am afirmat, în favoarea majorităţii covârşitoare a pensionarilor, indiferent dacă au avut sau nu o carieră militară completă.
Nu vă ascund faptul că a fost un efort deosebit. Şi vreau să mulţumesc public personalului militar şi civil din Ministerul Apărării Naţionale desemnat să lucreze la acest proces, pentru solidaritatea şi devotamentul de care au dat dovadă.
Au fost aproape 10 luni în care s-a muncit enorm pentru întocmirea bazei de date informatizate a armatei, cu evidenţa activităţii cadrelor militare.
Datorită lor, o întreagă evidenţă a activităţii militarilor a fost trecută de pe suportul fragil al hârtiei în sistem digital, informatizat.
Este un câştig major pentru toată Armata Română, întrucât de această bază de date vor beneficia şi cadrele militare active care vor ieşi la pensie în anii următori.
În încheiere, vreau să le transmit pensionarilor militari un singur mesaj.
Îi rog să se uite pe decizia de revizuire şi să hotărască singuri cine a avut dreptate: noi, cei care ne-am bătut pentru apărarea drepturilor lor sau aceia care i-au dezinformat şi care au urmărit cu totul alte interese decât cele ale marii majorităţi a pensionarilor militari.
Vreau să-i asigur pe toţi cei care au făcut parte din armată sau care activează în Armată că nu am uitat nici ceea ce ne uneşte şi nici valorile care călăuzesc viaţa de militar. Ştiu din experienţa personală ce privaţiuni, ce greutăţi, ce tragedii pot însoţi această carieră. Tocmai de aceea, consider că, orice s-ar întâmpla, am o datorie de suflet faţă de această mare familie din care fac parte, a Armatei Române. Şi vă asigur că voi continua să îmi îndeplinesc această datorie cu toată responsabilitatea şi cu tot devotamentul.
Aşa să ne ajute Dumnezeu! Vă mulţumesc.

20 de comentarii:

  1. Oprea- un jeg de om, care crede ca totul poate fi cumparat cu bani, inclusiv constiinta cadrelor militare, verticalitatea si dragostea de neam si tara a acestora!...
    Oprea - un impostor, escroc de cea mai joasa speta?
    Nu cred sa fie un absolvent de liceu militar, pentru ca pe acolo, avortonii nu prea rezistau!...

    RăspundețiȘtergere
  2. Militari, nu va lasti prostiti si tineti aproape de SCMD.
    In mod clar, guvernantii vor sa asmuta populatia asupra voastra, apoi va vor putea "executa" fara probleme.

    RăspundețiȘtergere
  3. Daca analizam tabelul cu pensiile militarilor mai in amanunt, vom ajunge la concluzia ca sifonarea banilor publici in schema clasica - firmele de casa ale Puterii, abonate la contractele cu statul - este ceva perimat. Gabi Oprea a inventat o metoda noua in analele furturilor de partid si de stat: folosirea banilor publici sub forma de pensii, pentru atragerea in partid (partidele lor, evident!) a oportunistilor si fripturistilor!...
    Mai ceva ca pe vremea fanariotilor, aceia au fost mici copii pe langa PDL-ii, UNPR-ii, lingaii nostri politici!

    RăspundețiȘtergere
  4. Armata a fost, este si va fi pe grade si pe functii, adica foarte bine ierarhizata.
    Te infioara cand vezi astfel de cresteri aberante de pensii, de la:
    • 9862 la 11886 lei
    • 3808 la 7840 lei
    • 4373 la 7445 lei
    • 4991 la 11384 lei

    Sau scaderi spectaculoase sau dramatice, de la :
    • 11993 la 4884 lei;
    • 3456 la 1486 lei
    • 5633 la 1037 lei

    Cum putem crede ca sistemul de calcul este matematic corect? Doar imbecilii pot sa creada ca sistemul de calcul “”contributiv”””al lui Oprea este corect. Totul este o scorneala, totul se face din condei.
    Militari! Nu acceptati aceste mizerii care se vor intoarce impotriva voastra!
    Nu acceptati favoruri cand populatia Romaniei este disperata.
    Canaliillor le este frica de ideea ca SCMD, singura forta organizata care se mai opune Puterii, ar putea coaliza in jurul sau toata populatia nemultumita a Romaniei.

    RăspundețiȘtergere
  5. UN SINDICALIST...
    Camarazi!
    Daca doriti sa aflati adevarul la cele spuse in acest comunicat, nimic mai simplu, verificati la cati colegi au crescut pensiile si la cati au scazut!
    Personal, din discutiile purtate cu un numar de cel putin 15 colegi, rezulta ca la toti au scazut pensiile intre 500 la 1200 lei. Unde sint oare acele pensii care formeaza procentul de 90 LA SUTA al pensiilor crescute?
    Adresez rugamintea conducerii sindicatului sa se faca aceasta verificare la toate filialele, dupa care sa aratam lumii in ce consta marele adevar!
    SA NU INGHITIM GALUSCA!

    RăspundețiȘtergere
  6. Acum folosește nr dosar pentru a evita discrepantele apărute în tabelele din IANUARIE(când erau postate gradele) Un MM avea pensia mai mare decât un MR ,LT col sau col.
    Asta e armata condusa politic

    RăspundețiȘtergere
  7. Apropo, mai are cineva tabelele din ianuarie?
    Ar fi util sa le postam pe aceasta pagina, spre o cinstita comparatie cu tabelul de mai sus!...

    Cu multumiri anticipate,
    Lt Col (r) Dumitru Rinciog
    (sindicatulmilitarilor@gmail.com)

    RăspundețiȘtergere
  8. Haosul continuă în domeniul pensiilor militare

    În modul triumfalist cu care ne-a obişnuit ministrul reevaluat de la apărare a ieşit din nou în conferinţă de presă trâmbiţând creşterile de pensii ale foştilor militari.

    Bineînţeles că discursul a cuprins câteva minciunele şi manipulări lejere trecute repede cu vederea de către media românească obişnuită cu hapurile de-a gata.

    1. “Aşa cum am susţinut de fiecare dată nicio pensie militară mai mică de 3.000 de lei, în condiţiile unei cariere complete, nu a fost diminuată. Mai mult, în urma revizuirii, absolut toate aceste pensii au crescut“, a afirmat Oprea. Miciună. Oprea a spus anterior recalculării că “nicio pensie militară mai mică de 3.000 de lei, nu va fi diminuată”. Când a văzut pocinogul şi-a dres discursul în loc să-şi dea demisia.

    2. “Cifrele arată foarte clar că procesul de revizuire a fost în favoarea majorităţii covârşitoare a pensionarilor.” Oprea evită să spună că de fapt pensiile militare au fost desfiinţate. Cei ce cândva erau pensionari militari, cea mai mare parte dintre ei rezervişti, au devenit pensionari de stat, asistaţi sociali pe limba preşedintelui şi premierului, fără a mai avea vreo legătură cu armata activă. Calcularea pensiei nemaiţinând cont de soldele activilor. Adică a trimis cei 76.885 de fo;ti militari direct în braţele manipulării politice. Că doar nu credeţi că pensiile vor fi mărite în alt an decât în cel electoral?!

    3. Ce e mai grav e că prin afirmaţia “Trebuie spus că toţi cei care au ieşit anticipat la pensie în condiţiile ordonanţei de urgenţă nr. 7/1998 au beneficiat, pe bună dreptate, la momentul pensionării, de plăţi compensatorii, precum şi de alte ajutoare prevăzute de legislaţia privind salarizarea personalului militar. Ei au primit pensia anticipată aferentă şi au avut posibilitatea de a practica în continuare alte profesii, ieşind din armată mai devreme. Trebuie avut în vedere şi acest aspect”, Oprea nu face altceva decât să arate cu degetul spre cei care au fost disponibilizaţi ca urmare a procesului de reorganizare al Armatei (însuşi Oprea fiind un disponibilizat care a benficiat de salarii compensatorii), inducând că diminuarea pensiilor acestora era normală întrucât au beneficiat de pensii compensatorii la vremea respectivă.

    Şi o întrebare de final ca şi completare la afirmaţia lui Oprea “Faptul că peste 90% din totalul pensiilor militare au crescut în urma revizuirii arată că statul român ştie să aprecieze rolul celor care au jurat să-şi apere ţara chiar cu preţul vieţii”.

    Oare nu toţi cei care au jurat să-şi apere ţara chiar cu preţul vieţii meritau respectul statului? Să înţelegem că, cei cărora le-a scăzut pensia nu meritau respectul statului? De aceea se opune Oprea cu ai lui amendamentului din parlament la OUG 1/2011 privind menţinerea în plată a pensiei cu cuantulmul cel mai avantajos?


    În loc de încheiere: Oprea ar trebui să nu uite că prin implicarea lui, şi a partidului lui de conjunctură, a fost distrus statutul cadrelor militare, pensionarii militari fiind desfiinţaţi ca şi categorie distinctă şi fiind lăsaţi la discreţia unui stat incapabil să-şi respecte propriile legi. De acum asaltul asupra statutului militarului român se va inteţii scopul fiind distrugerea unei elite, cea militară, şi umilirea acesteia. Avansările fără noimă a unor rezervişti, slugi politice, precum şi acordarea discreţionară a unor distincţii fiind o altă exemplificare.

    Raul Dăncuţă

    09 iunie 2011

    RăspundețiȘtergere
  9. Este posibil ca, dupa metoda de calcul din OG nr. 1/2011, sa existe pensii militare fix in acelasi cuantum cu cele calculate dupa metoda din legea 164/2001? Sunt medic, nu matematician, asa ca rog pe cei priceputi sa ma dumireasca si pe mine. Personal, ca "beneficiar" al sistemului unitar de pensii si al noii metodologii de calcul, ma inscriu intre cei cca. 10 % carora pensia le-a fost diminuata (mai putin cu aprox. 600 ron), avand doar 36 ani vechime, doar grad de colonel, doar vreo 7 ani comandant, doar doua specialitati medicale si alte cursuri postuniversitare, doar... Probabil prea putin pentru o "cariera militara completa" !?!

    RăspundețiȘtergere
  10. Rusine tradatorilor de neam si tara !
    Rusine ofiterilor cu grad de general ,ascunsi prin structuri,asociatii si parlament -complici cu tradatorii !
    Rusine tuturor acelora care accepta sa fie condusi de mitomani ,care executa ordine ilegale si care se fac vinovati de inalta tradare !
    Rusine romanilor care in loc sa-si ceara drepturile si libertatile in cadrul organizat al manifestatiilor si mitingurilor de protest social ,se calca in picioare pe la slujbe religioase !
    Rusine reprezentantilor Academiei Romane si ai Bisericii ,pentru complicitate cu actualul regim politic aflat temporar la putere ,la actul de tradare al Tarii !
    Despre pensii ? Sunt legale cele al carui cuantum nu s-a modificat ,sunt ilegale cele cu cresteri si scaderi ,sunt ilegale toate cele aflate acum in plata .Masura de a fi publicate se inscrie in marea actiune de DISCRIMINARE -DEZBINARE si in opinia mea este o forma nuantata de INFRACTIUNE INTELECTUALA ai caror participanti sunt de la impostorul care conduce ministerul apararii ,pana la ultimul electrician rezervist adus sa lucreze in arhivele militare de stat Pitesti .
    Solicit Justitiei si asta trebuie sa facem cu TOTII ,sa se autosesizeze pentru toti REPREZENTANTII STATULUI care ocupa functii in conducerea politica si guvernamentala a TARII ,care fac public DECLARATII MINCINOASE , sa fie judecati si condamnati pentru incalcarea juramantului depus ! ASA SA LE AJUTE DUMNEZEU !

    RăspundețiȘtergere
  11. DAN - Iasi Citind cu mare atentie afirmatiile lui oprea - litere mici , caci asa merita un om mic si de nimic - imi amintesc de declaratiile facute acum doi ani, de catre acest golan de prim ministru si de betivanul de presedinte basescu, atunci cand au inceput campania acerba de denigrare a militarilor, afirmand ca acestia au PENSII NESIMTITE, NEMERITATE , CA DOAR NU A FOST RAZBOI, ei, atunci , dece acest jeg de ministru al apararii ii lauda pe acesti fanarioti care au denigrat armata pe toate caile posibile, de ne blameaza chiar si rudele de ce pensii uriase avem, de ce ii pupa in dos, este cumva homosexual, sau poponar, cred, nu el a aratat clar ca pezervistii au pensii nemeritate, de parca el nu ar fi un beneficiar , la fel ca si ceilalti ? intrebari retorice adresate unor jeguri de NEROMANI care se erijeaza acum in mari aparatori ai armatei rezerviste, au uitat ce declarau acum doi ani, anul trecut si la inceputul acestuia, cum poate un dobitoc ca boc sa participe, culmea nerusinarii, la serbarea copilului la liceu alaturi de parintii carora le-a traiat din salarii si pensii, cica cu mare sfiala , ei chiar ne iau de fraieri sau idioti - trecand peste acestea, nu am vazut nici un fost comandant - colonel sau general - sa iasa in fata cadrelor si sa-i sprijine, au alte treburi, ei nu fac de ras haina asazis militara, hai sa avem pardon, dar cand injurau sau amenintau subordonatii, cum era ? nici un raspuns - am ridicat de cateva ori aceste probleme in sedintele de sindicat de la Iasi, sa stie si colegii ce oameni am avut , ce au ajuns si sa nu ne bazam pe ei, sa le fie rusine caci multi au avut incredere in ei ; inchei cu parerea de rau ca si la Iasi s-au gasit cativa lingai si pupincuristi care au fost avansati pala la gradul de colonel in rezerva, sunt inscrisi sigur in UNPR, caci altfel nu se putea, si chiar au neobrazarea de a lua initiative, dar uite, i-am dibuit si demascat pa cativa, sa vada ca nu toti sunt ca ei - reactia acestora nu imi pasa, caci de la oameni de nimic, ma astept tot la nimic .

    RăspundețiȘtergere
  12. MIRCEA CEL MAHNIT11 iunie 2011 la 14:53

    Cuantumul pensiilor publicate pe blog nu are nici o logica. Nici eu nu inteleg cum s-a reusit ca prin doua metode diferite de calcul, sa se ajunga exact la acelasi rezultat cu nici un leu mai mult, sau mai putin. Nu inteleg de asemenea, cum in alte cazuri s-a ajuns la diferente asa de mari de ordinul a 500, 1000 lei, sau chiar mai mult in plus sau minus. La aceeasi vechime(ani lucrati efectiv), cam aceleasi venituri si conditii de munca, intr-un caz s-a redus cu 500-600 lei, in altul a ramas la fel, iar in altul s-a marit cam in acelasi cuantum. Dupa care reguli matematice??? Noi in filiala vom realiza obaza de date statistica cu toate pensiile marite, micsorate sau ramase la fel, pe grade, vechime si conditii de munca, pe care o vom da publicitatii pe blog si la alte publicatii.

    RăspundețiȘtergere
  13. Fantastic cum poate o pensie de 3.072 de lei sa cresca in legea OG1/2011 la 12.299 de lei. In vreme ce nici una din pensiile de 3.072 nu scade , am gasit 2 care ramin la aceeasi valoare de 3.072 in legea 164/2001 si la fel si in legea OG1/2011. Ciudat. Altele cresc din seria 3072 , niciuna nu scade . Ex. de la 3.072 la 3.972,4.097,6.360,6.424,3.911,6.110,3.830,6.269,7.571,8.168,etc.Uluitor de contabil cum se fac aceste calcule.Scaderi de la 16.277 de lei la 6.959,de la 11.993 la 4.767,de la 15.743 la 5.532,de la 7.012 la 2.185 de lei,de la 26.985 la 11.756 de lei, de la 7.720 la 3.922 , 14.408 la 5.954, 13.961 la 4.996, de la 9.585 la 4.000 , 13.961 la 4.996 , 13.961 la 5.080, 13.965 la 4.133, 14.024 la 4.841, 13.973 la 4.612, 11.058 la 3.179, CRESTERI de la 3.470 de lei la 9.021 de lei , 4.754 la 10.427, de la 4.491 la 11.384 , 3.490 la 9.791 , 3.220 la 8.795, 3.220 la 9.700 , 3.220 la 7.636, etc. In Legea 164/2001 , emisa pe baza principiilor NATO si UE , se specifica clar baza de calcul 60 % din solda de baza, si nedepasirea plafonului pensiei de 100% a salariilor fara sporuri din sistemul Justitie, aparare, si afaceri interne.Singura suma ce depaseste plafonul de 100% este Meritul militar de maxim 20%. Deci nu se poate concepe ca un militar pensionar poate avea o pensie marita de la 3.072 la 12.299 de lei .

    RăspundețiȘtergere
  14. un studiu intresant postat pe Info Mondo :
    "Am pus tabelul postat de MApN in Excel, se lucreaza mai usor) si am constatat urmatoarele:
    din totalul de aproape 77.000 de pensii sunt ( dupa revizuire-recalculare )
    pensii pana la 3000 lei = 59.400
    pensii intre 3001 4000 lei = 11.080
    pensii intre 4001 5000 lei = 4.672
    pensii intre 5001 6000 lei = 1.160
    pensii intre 6001 7000 lei = 327
    pensii intre 7001 8000 lei = 108
    pensii intre 8001 9000 lei = 41
    pensii intre 9001 10.000 lei = 12
    pensii intre 10001 20.000 lei = 8 ( mai precis intre 10 si 13.000)
    pensii intre 20001 30.000 lei = 1 ( 28.000 lei )
    pensii peste 30001 = 2 ( 53.675, respectiv 95.952 )

    Din 64.700 pensii SUB 3.000 lei inainte de revizuire 2.300 au scazut,
    5.800 AU RAMAS LA FEL
    si 56.565 au crescut ( chiar si cu 1 leu )

    Din totalul pensiilor peste 6.000 lei inainte de revizuire ( 120 la numar ), doar 7 au crescut, restul scazand drastic ( in medie cu 50 % !!!! )
    Cele mai mari cresteri:
    nr mandat inainte dupa crestere
    56556968 48 4.980 DE 103 ORI
    36554255 3.072 95.952 DE 31 ORI, ESTE CEA MAI MARE PENSIE DIN TABELUL RESPECTIV
    53556004 4576 53.675 DE 12 ORI, ESTE A 2a PENSIE CA VALOARE DIN TABELUL RESPECTIV

    Cele mai mari scaderi
    52553101 3466 410 DE APROAPE 9 ORI
    52555500 13235 3204 DE APROAPE 4 ORI
    54555626 9812 1432 DE APROAPE 8 ORI
    “Economia” bugetara dupa revizuire este de -28.191.000 lei lunar
    ( totalul sumei de plata pentru pensii a crescut de la 149.454.000 la 177.645.000 lei lunar ), deci cam 80 milioane euro anual sau aproape 20%"

    RăspundețiȘtergere
  15. asa cum au revizuit pensiile asa sa revizuiască toate averile MĂCAR din 1990 în coace,nu cei 300 care sunt adversari politici

    RăspundețiȘtergere
  16. O poezie-protest, conceputa de Un român deştept circula, tot de la Timisoara, sub forma de viral, pe internet . Textul este dedicat aliantei toxice PDL-UNPR-UDMR, tripleta care si-a propus sa distruga total aceasta tara. Incepem si noi, ca oameni bine informati, sa credem ca indivizii astia sunt tradatori de neam si tara... Versurile, maestre:

    Nu-i iertaţi!

    o haită de borfaşi, mecanic colorată,
    supusă ritualic aceluiaşi consemn,
    îndepărtată crud de mamă şi de tată,
    ne-aduce existenţa în sapa lor de lemn…

    în fruntea ei, dementul, o javră ordinară
    care ne-a sechestrat şi dreptul de-a vorbi,
    descreieratul care a semănat în Ţară
    doar vrajba dintre noi, în dreptul de-a muri…

    nu ne-aţi iertat niciunul, ne-aţi pângărit pe toţi,
    pe medici şi pe dascăli i-aţi răstignit borând,
    adunătură oarbă de venetici şi hoţi...
    fugiţi, spre-a nu vă prinde răbdarea explodând…

    aţi umilit Ostaşul, tăcut, dar suveran,
    artistului i-aţi pus bir până şi pe scenă,
    justiţia aţi frânt-o în râvne de maidan,
    pe nimeni n-aţi cruţat de jeg şi anatemă…

    ne mor copiii arşi, în leagăne de îngeri,
    bătrânii tac şi plâng, în rezumate seci,
    guvernul ne dictează fatalele constrângeri,
    e semn că este vremea cu haita ta să pleci…

    pe poliţişti i-aţi dus mai jos de disperare,
    pe mame le-aţi distrus în fondul lor suprem,
    ai pus guvernul ţării elenei la picioare
    şi balele oranj în cale i se-aştern…

    din lege aţi făcut cheremul poftei chioare,
    iar din legislativ, un jaf şi-o mascaradă,
    simţind pe os cuţitul, nimic nu ne mai doare
    borfaşi înveşmântaţi în straie de paradă…

    ne-aţi asmuţit pe toţi în contra tuturora
    spre a vă aduna voi, haita, tot mai strâns,
    azi au sosit, istoric, secundele şi ora
    să vă-aruncăm din jilţuri, să ne oprim din plâns…

    nu bogăţia haitei, nici luxul sau huzurul,
    nu desfătarea oarbă-a lichelelor ne doare,
    ci aroganţa lor, cinismul şi sperjurul
    jucat naţional făr` nicio remuşcare..

    nu contrarelativa (!) noastră sărăcie
    ne judecă speranţa şi viaţa ne-o apasă,
    ci starea ei impusă, de gravă umilire,
    pe care-au strecurat-o în fiecare casă…

    pe-această-adunătură de hoţi şi de lichele
    doar disperarea noastră o va putea opri,
    să le-aruncăm cinismul în lanţuri şi zăbrele,
    stârpiţi-i fără milă, oriunde-i veţi găsi…

    nu îi iertaţi nicicum, revolta socială,
    e tot ce ne-a rămas ca şansă de a fi,
    lăsaţi blândeţii voastre dreptul la răscoală
    şi răsplătiţi borfaşii cu dreptul ... de-a muri.

    RăspundețiȘtergere
  17. NOI, CEI 90,2 % CĂRORA NE-AU CRESCUT PENSIILE,
    ÎN SEMN DE SOLIDARITATE CU CEI 9,8 % CĂRORA
    PENSIILE LE-AU FOST DIMINUATE (SCĂZUTE - cum zic EI)
    PROTESTĂM ŞI NU VOM PRIMI PENSIILE CRESCUTE...ADICĂ MĂRITE, (cum zic EI).
    VOM PĂSTRA VALOAREA PENSIEI AVUTE PÂNĂ ÎN 31 decembrie 2010,
    IAR DIFERENŢELE LE VOM DONA CELOR CĂRORA LI S-AU CIUNTIT PENSIILE.
    ESTE NEVOIE DE UNITATE ÎN RÂNDUL NOSTRU, SĂ DEMONSTRAM CU ADEVĂRAT ONOAREA ŞI DEMNITATEA NOASTRĂ DE MILITARI CE AM SLUJIT
    UN STAT CARE ASTĂZI ÎŞI BATE JOC DE NOI.
    NOI PUTEM VORBI DE ONOARE ŞI DEMNITATE FAŢĂ DE STAT, DAR ALŢII NU!
    TRIMITEŢI LA TOŢI COLEGII ŞI PRIETENII PE CARE ÎI AVEŢI ÎN SISTEM.
    DOMNUL SĂ NE OCROTEASCĂ!

    RăspundețiȘtergere
  18. Primim de la un coleg:
    Ce mai spune lumea (sursa la final). O singura rectificare: Arty 78 nu are dreptate - situatia e pe site.

    Dodo a scris:
    10 Iunie 2011 la 3:18 pm
    @ Altul
    ….de ce in noiembrie???
    …. “faptul ca deciziile de revizuire se trimit in noiembrie-decembrie” … DUPA…..”Sesiunea anuală din 2011 a Adunării Parlamentare NATO va avea loc la Bucureşti, în zilele de 7 şi 8 octombrie. Aceasta se va desfăşura la Senatul României.
    … deci …. jos “armele” din pod si … La senat cu noi ”
    … dupa aceea sa vedeti voi pensii revizuite !!!!!!!!!
    intrebare a scris:
    10 Iunie 2011 la 1:33 pm
    In tabel subsemnatul + inca 2 colegi avem pensiile FIX nemodificate. NU cred ca in urma recalcularii sa iasa fix la fel. Mentionez ca toti 3 suntem disponibilizati cu 20 de ani … vechimea minima ceruta de ordonanta. Ne asteptam sa ne scada …. E clar ca in acest moment ceva ne scapa …. Poate cineva da o explicatia la chestia asta?

    arti 78 a scris:
    10 Iunie 2011 la 1:23 pm
    Nu am pretentia ca detin adevarul absolut, dar inclin sa cred ca tabelul (DISPARUT DE PE SITE-UL MApN) ESTE IAR O FACATURA, la fel ca cele care au aparut in urma cu ceva timp, cu pensiile , chipurile, recalculate.
    TABELUL ESTE NEACTUALIZAT. El a fost postat in graba si i s-a dat lui Oprea, ca fiind COMPLET, DE CATRE PUPINCURISTII DE LA CASA.
    Justificare:
    1. cine are tabelul, SA SE UITE ATENT MACAR LA PRIMA PAGINA:
    - 8 pensii cu valoarea initiala de 5.555 lei
    - 7 pensii cu valoarea initiala de 5.837 lei
    CHIAR ATAT DE PROSTI NE CRED SA INGHITIM GALUSCA CA DIN 52 DE PENSII (cat sunt pe prima pagina) 8 , respectiv, 7, sunt identice ???
    2. coleg care a primit pensia revizuita (micsorata cu 650 lei) acum 3 saptamani se regaseste in tabel cu valorile reale. Deci cei carora le-au fost expediate deciziile revizuite sunt in tabel
    3. in urma cu 2 saptamani , prin intermediul cuiva (ca doar suntem in RO), eu si inca un coleg am aflat de la Casa Sectoriala a MApN ca pensiile noastre au fost recalculate, urmand sa primim mai putin cu 96 de lei, unul si mai putin cu 73 de lei celalalt. Culmea, in tabel amandoi suntem cu valoarea pensiei neschimbate, adica dupa Legea 164, deci noi nu am fost actualizati
    4. un coleg nu se regaseste deloc
    5. un alt coleg a avut surpriza sa se regaseasca in tabel cu pensia revizuita dar in cuantumul pe care l-a avut prin decizia temporara trimisa cu perioade lipsa.
    O MARE FACATURA !!!

    rila a scris:
    10 Iunie 2011 la 12:44 pm
    M-am regasit in lista respectiva dupa nr dosarului de pensionare, nu mi s-a micsorat, nu mi s-a marit, a ramas tzeapana ( pensia ), adica la fel cu cea din dec. 2010, la leutz. Totusi NU am primit inca nici un fel de decizie. Cred ca listele sunt doar asa, sa arate ca au activitate. Mi se pare cel putin bizar ca dupa atatea calcule si revizuiri sa dea exact aceeasi suma! Personal ma asteptam sa-mi reduca pensia ( am 25 de ani vechime cu Academie si sporuri de vechime si am iesit -am fost dat afara mai exact, prin desfiintarea postului- la 40 de ani cu gradul de cpt.)
    Am onoarea sa va salut!

    geooss a scris:
    10 Iunie 2011 la 11:05 am
    E o intreaga nebunie. Pe tabelul lui oprea apar cu pensia conf. Legii 164 in cuantum de 2389 (brut). In realitate,pe talonul de pensie din mai am o pensie de 2760 (brut). Ce sa mai credem? Cred ca e si MULTA DIVERSIUNE. nU APARE NICAIERI LA CEI INTREBATI DACA S-AU REVIZUIT SI CU PERIOADELE LUCRATE DUPA IESIREA LA PENSIE.

    Plaiesu a scris:
    10 Iunie 2011 la 6:25 pm
    La vechimea mea de 18 ani de “catanie” imbunatatita cu pana la 24 ani, indemnizatie de comanda si salar de merit am avut 2152; ma regasesc la 1525.
    Acum mai am si 7.6 ani de munca in sectorul privat cu adeverinta eliberata de Casa Judeteana de pensii, dar sunt “tanar”- 50 ani!
    Am 2 intrebari :
    1.Ramane in plata cuantumul initial, avantajos pentru mine?
    2.Pot sa trimit si cand, dovada cu stagiile de cotizatie suplimentara pentru o eventuala recalculare?Multumesc.

    sursa: http://militar.infomondo.ro/actualitate/haosul-continua-in-domeniul-pensiilor-militare.html#comments

    RăspundețiȘtergere
  19. Si uite asa multe pensii "nesimtite" de 4000-5000 lei ajung sa fie diminuate chiar cu 50 la suta, in timp ce foarte multe pensii "simtite " de 1800 la 3500 lei cresc de la 5000 lei panala 9-10.000.
    Asta da rezolvare. Adica daca unul a avut "nesimtirea" sa aiba(nu sa aibe-cf.T.B.)functie si raspundere mare, ia sa treaca el in categoria "simtitilor" iar cel care o viata de militar a numarat izmenele soldatilor sa-i ia locul, ca doar bugetul de pensii mai poate suporta lunar 6/700.000 euro in plus. Si cand te gandesti ca foarte multi spuneau ca dl. Boc este numai mic...

    RăspundețiȘtergere
  20. din surse sigure : recalcularea s-a facut in mare graba, informatiile referitoare la veniturile lunare pentru toata perioada lucrata au fost in foarte multe cazuri incomplete, iar pensiile "marite" f. mult sunt ale lor !

    RăspundețiȘtergere

Va prezentam si situatiile cu pensiile ""recalculate"" de catre MApN, publicate in ianuarie a.c.:

TABELE CU DATELE PROCESATE PE BAZA ADEVERINŢELOR DE VENIT PÂNĂ LA 18.01.2011, PENTRU RECALCULAREA PENSIILOR MILITARE PESTE 3000 LEI ALE BENEFICIARILOR :

1. Cu cariera militara incompleta

2. Cu cariera militara completa